Amintiri despre educația sexuală din anii 90

N-am prins prea mulți ani din viața școlară în timpul comunismului, Revoluția de la 1989 m-a prins în clasa a VI-a, dar nu a contat, n-am avut parte de niciun fel de educație sexuală în sistemul de învățământ românesc.

Nu doar că nu a existat nicio materie despre educația sexuală, dar nici părinții sau dascălii nu erau deschiși la minte. Acasă nu mi-a vorbit nimeni pe această temă, tot ce însemna sex era ignorat cu desăvârșire. Dacă în Suedia educația sexuală exista ca disciplină școlară încă din 1955, în România anilor 90 nici măcar nu era imaginată.

Tot ce ținea de sex era tabu în familie. Orice tentativă de a pune o întrebare era înăbușită încă din fașă și nu cred că era vina părinților mei, pur și simplu așa erau acele vremuri. Să fi vorbit eu cu părinții despre sex, felații și masturbare? Ha, ha, ha! ”Masturbarea te tâmpește”, îmi spunea mama pe vremea când îmi apăruse mustața.

Când eram copil sâmbăta seara era zi de cinema, iar uneori părinții îmi îngăduiau să rămân treaz după ora 21.00, pentru că televiziunea bulgară avea Studio X, o rubrică unde se difuzau uneori filme americane. Mama știa bine limba rusă și îi fusese ușor să învețe și bulgara devenind, prin urmare, a noastră Margareta Nistor. Însă, când se mai întâmpla să fie câte o scenă intimă eram trimis imediat la culcare, fără drept de apel.

Singurele informații în materie de sexualitate pe care le-am avut la dispoziție au fost niște reviste de modă din anii 70 pe care le găsisem prin casă, groase cât o enciclopedie, extrem de plictisitoare, dar care spre sfârșit aveau o rubrică ce mă interesa în mod deosebit: costume de baie. Mă uitam la tinerele manechine în costume de baie cu ochii cât cepele. Pentru mine erau pur și simplu pornhub.

Am avut mult de așteptat până să apară publicațiile de profil, precum Playboy care și-a făcut intrarea pe piața din România în noiembrie 1999, cu Dana Săvuică pe copertă, pe când eu aveam 21 de ani. 

Până să apară revistele deocheate a trebuit să mă descurc cum am putut :). Nu aveam la dispoziție literatură – astăzi doar pe elefant.ro sunt peste 800 de titluri la secțiunea cărți erotice. Însă, pentru început, m-am bucurat să descopăr la tata în șifonier, ascunsă printre haine, cartea cu titlul Pisica în cizme, o traducere sau adaptare, nu mai sunt sigur, a cărții Fanny Hill. Memoirs of a Woman of Pleasure, scrisă de britanicul John Cleland în 1748-1749.

Este o carte despre viața și aventurile erotice ale unei prostituate londoneze, iar descrierile actelor sexuale erau foarte detaliate și de o varietate pe măsura setei mele de cunoaștere. Romanul a fost catalogat drept pornografie și nu s-a permis publicarea lui, însă a existat o versiune tipărită neoficială, care a circulat pe sub mână. Cartea a fost publicată legal de-abia în 1963, în Statele Unite, iar în 1970 în Anglia.

Tradusă în limba română cu titlul Memoriile unei femei de moravuri ușoare, cartea asta m-a debusolat complet. Conținea scene pe care eu, lipsit de experiență, mi le puteam imagina doar la suprafață, dar chiar și așa cred că au fost utile. Am citit-o pe furiș, din scoarță-n scoarță, de mai multe ori, până ce m-am plictisit de ea.

Tot cam pe atunci am descoperit și romanul Emmanuelle, în trei volume ținute și alea ascunse, sub cheie, de data asta de către fratele meu. Au fost, de asemenea, o revelație.

Revenind la zilele noastre, dacă sunteți părinți de adolescenți le puteți recomanda Sex Education, un serial de pe Netflix (e foarte posibil să știe deja de el), care are deja trei sezoane și care vorbește cel mai bine despre problemele cu care se confruntă tinerii, alea despre care nu află nimic de la părinți sau profesori. Serialul are de toate: sexualitate, anxietăți și probleme care apar într-o relație, toate ilustrate cu un fin umor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s