Prima țigară și niște guguștiuci

Prima țigară am aprins-o pe la vârsta de 10 ani, într-o pădurice din Parcul Carol. Pe atunci, ţigările se puteau cumpăra doar de la tutungeriile numite ABC. Eram prea mic pentru a cumpăra țigări de capul meu, dar vânzătoarea mă cunoștea, pentru că mama mă trimisese deseori la ea să cumpăr țigări și se cunoșteau.

Prin urmare, n-a comentat când am cumpărat un pachet de țigări Doina. Sau Cișmigiu? Nu mai țin minte, știu însă că erau țigări lungi cu filtrul alb, semănau cu celebrele Kent.

M-am ascuns în pădurice, împreună cu un prieten. N-am reușit să aprindem din prima țigările, pentru că bețele de chibrit ni se tot stingeau, nu știam cum pot fi palmate țigările, atunci când bate vântul. În plus, ne era frică că ne-ar putea prinde cineva, eram conștienți că îndeletnicirea noastră era o activitate interzisă.

Stresaţi, zvâcneam la orice zgomot. Era o liniște de mormânt în parc. Se simțea și auzea orice mișcare, chiar și a unei vrăbiuțe ce sălta de pe o creangă pe alta.

Aveam sentimentul că pericolul plutește în aer și ne înconjoară pentru a ne cuceri, exact într-o strategie de Go.

Țigările aveau un gust amar și scârbos, iar când am tras fumul în piept, așa cum văzusem că fac părinții mei, m-a cuprins o tuse convulsivă și m-a luat amețeala. În plus, a început să mă doară burta, așa ca pentru numărul doi.

Deodată, s-a auzit o trosnitură. Am înlemnit. Ne-am uitat în direcția zgomotului, nu se vedea nimic, doar frunze și tăcere totală. Fumul se ridica nepăsători din țigări și ne intra în ochii înlăcrimați.

Uşurat, prietenul meu a spus: „Stai liniştit, sunt doar guguştiuci”.

În secunda următoare, de nicăieri a apărut un bărbat, al cărui chip nu-l mai rețin, pentru că totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă. A răcnit (cred) la noi: „Ce faceţi băi nenorociţilor aici, ia veniţi încoace!”.

Am ţâşnit ca din puşcă şi nu ne-am oprit din goană decât departe. În graba noastră, uitasem pe jos pachetul de ţigări. După mai multe ore, mi-am făcut curaj și m-am întors la locul faptei, iar ţigările dispăruseră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s